Pohdi ensin Mitä olet oppimassa?
Lukiossa opit kriittistä ajattelua ja tiedon prosessointia. Plagiointi on väärin ja este oppimiselle. Kopioimalla suoritettu tutkinto ei ole arvokas.
Lue lisääSuositus Kokeile rauhassa
Etsi tietoa ja opettele analysointia. Näitä taitoja opit parhaiten harjoittelemalla. Tekoälyn mahdollisuuksia voit testata, kun haet tietoa ja pohdit tekstin muotoilua.
Lue lisääVaroitus Oletko varma, että huijausta ei voida jäljittää?
Tiedät kyllä, että Wikipediasta kopioitu teksti löytyy vertailujen avulla. Myös tekoälyltä voidaan jälkikäteen saada sen antamat vastaukset algoritmien avulla.
Lue lisääAjattele kriittisesti Onko löytämäsi tieto luotettavaa?
Suhtaudut luultavasti varauksella tietoihin, jotka löytyvät verkon keskustelualustoilta. Muista, että olet aina itse vastuussa kirjoittamasi tekstin luotettavuudesta.
Lue lisääSuositus Tekoälyä voi käyttää "Tukiälynä"
Tekoäly voi helpottaa sisällön hahmottamista ja voit saada kirjoittamasi tekstin helppolukuisemmaksi. Tekoäly voi auttaa aloittamaan tehtävän suorittamisen.
Lue lisääVaroitus Muista tietosuoja
Et varmastikaan tallenna salassa pidettäviä tietoja minne tahansa. Älä siis myöskään syötä niitä tekoälyohjelmaan, koska et voi tietää, mihin ne päätyvät.
Lue lisääOhje Muista viitata
Kun käytät lähteitä, niihin viitataan aina ohjeiden mukaisesti. Mikäli haluat käyttää tekoälyn mielipidettä aiheesta, kerro se tekstissä ja lähdeviitemerkinnöillä (Kuva 1).
Lue lisääPohdi Kenelle tekijänoikeus kuuluu?
Tekoäly tuottaa dataa sinun ja lukuisten muiden ihmisten tai jopa tekoälyohjelmien tuottamasta datasta. Jos käytät tekoälyä apuna, mainitse se teksteissäsi.
Lue lisää-
HAMKOhjeiden luomisessa on käytetty pohjana HAMK:n ohjeita heidän luvallaan.